Ekologiczne mięso z kurczaka - zdrowe kurczaki z wolnego wybiegu

Mięso z kurczaka lata temu zyskało złą sławę - nie bez przyczyny. Masowe fermy drobiarskie, używające stymulantów wzrostu i antybiotyków w hodowli, goniły za obniżeniem ceny, nie zważając na jakość mięsa i zdrowie konsumentów. Dlatego zdecydowanie warto postawić na kurczaka ekologicznego – to gwarancja bezpieczeństwa oraz jakości w dobrej cenie. 

Wartości odżywcze kurczaka ekologicznego

Zacznijmy od tego, że mięso z kurczaka nie bez powodu jest najchętniej zjadanym rodzajem nie tylko drobiu, ale całego mięsa w naszym kraju. Powodem nie jest tylko stosunkowo niska cena świeżego drobiu, ale też:

  • delikatny smak, który doskonale odnajduje się w potrawach kuchni całego świata
  • bogactwo wartości odżywczych.

Bo mięso z kurczaka ekologicznego jest:

  • niskokaloryczne
  • chude tam, gdzie trzeba
  • i w sam raz tłuste w częściach zawierających skórkę
  • pełne minerałów
  • bogate w witaminę B12 odpowiedzialną za procesy krwiotwórcze w naszym organizmie
  • zawiera cynk i fosfor, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Podsumowując – chude mięso z kurczaka ekologicznego to bogactwo wartości odżywczych i możliwość przyrządzenia na wiele sposobów.


Z wolnego wybiegu - zdrowe kurczaki

Kurczak ekologiczny hodowany w gospodarstwach ekologicznych to przede wszystkim gwarancja:

  • naturalnej paszy dla zwierząt składającej się ze zbóż, ziół i tego, co sobie kurczak upoluje na trawniku
  • przestrzeni do biegania i naturalnego rozwijania masy mięśniowej
  • dobrostanu zwierząt.

Kurczaki ekologiczne są znacznie zdrowsze niż ich kuzyni z ferm masowych, a co za tym idzie ich mięso jest lepsze (i zdecydowanie smaczniejsze!). Niestety, wyhodowanie kurczaka ekologicznego jest znacznie droższe i wymaga więcej czasu i pracy, dlatego jego cena w sklepie jest odpowiednio wyższa.

Z czego składa się tuszka kurczaka ekologicznego?

Takiego zdrowego kurczaka w wersji całej tuszki możemy upiec na rożnie albo wypełnić soczystym nadzieniem i upiec, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Ale warto też powiedzieć coś o konkretnych fragmentach całej tuszki eko kurczaka:

  • filet z piersi kurczaka, najpopularniejsza część mięsa z kurczaka – może służyć bezpośrednio za kotleta, pokrojony w kostkę może być częścią sosu, można przyrządzić z niej chrupiące stripsy i nuggetsy w panierce i klasyczne de volaille z masełkiem
  • skrzydełka z kurczaka, z których można przygotować idealne danie na niedzielne spotkanie w ogrodzie, czyli Buffalo wings
  • udka z kurczaka, które można upiec na złoto albo usmażyć w panierce rodem z popularnego fast foodu specjalizującego się w mięsie z kurczaka
  • podudzia z kurczaka z pyszną, tłustą skórką i dużą ilością mięsa to klasyk każdego polskiego obiadu u babci, fantastyczne obok ziemniaczków i mizerii!

Dodatkowo na mięsie i kościach z kurczaka ekologicznego zrobimy delikatny, lekkostrawny bulion, który stworzy idealną bazę do wielu zup czy sosów. A z mięsa mielonego z kurczaka ekologicznego przygotujemy leciutkie pulpety czy sos do spaghetti.

Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić ekologicznego kurczaka, to zapraszamy oczywiście do Mięsnej Paczki - z wygodną dostawą zamówienia do domu. Kurczak ekologiczny to zdecydowanie lepszy wybór, niż jego tańszy zamiennik z fermy masowej.

A jak raz spróbujesz kurczaka ekologicznego, to już nigdy nie wrócisz do innego. Obiecujemy.

 
 

Przeczytaj także