Chili con carne - przepis

🕛 70 min. 🍽️ 3 porcje 

Potrzebne składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 800 ml pomidorów całych z puszki
  • 200 g czarnej fasoli z puszki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 3 gałązki świeżej kolendry
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki śmietany
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka chili (pieprzu cayenne)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokrój drobno w kostkę. Marchewki i seler pokrój w 0,5 cm plastry. Odcedź fasolę.

Wlej oliwę do garnka i rozgrzej na średnim ogniu (40%). Dodaj cebulę i czosnek i smaż 5 min, aż cebula się zeszkli.

Dodaj mięso, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Rozbij mięso, całość zamieszaj i smaż 7 min.

Do mięsa dodaj pomidory, seler, marchew, ocet balsamiczny, słodką wędzoną paprykę, cynamon i chili. Zamieszaj, zmniejsz ogień (25%) i pod przykryciem gotuj przez następne 40 min od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy warzywa już zmiękły.

Wstaw wodę na ryż z ½ łyżeczki soli. Wstaw ryż, a do garnka dodaj fasolę. Wymieszaj i gotuj sos pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

Nałóż ryż na talerz i polej sosem. Udekoruj łyżeczką śmietany i świeżą kolendrą.

Życzymy smacznego! :)

 

Przeczytaj także