Chili con carne - przepis
🕛 70 min. 🍽️ 3 porcje
Potrzebne składniki:
- 450 g mielonej wołowiny
- 800 ml pomidorów całych z puszki
- 200 g czarnej fasoli z puszki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 3 gałązki świeżej kolendry
- 200 g ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki śmietany
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka chili (pieprzu cayenne)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokrój drobno w kostkę. Marchewki i seler pokrój w 0,5 cm plastry. Odcedź fasolę.
Wlej oliwę do garnka i rozgrzej na średnim ogniu (40%). Dodaj cebulę i czosnek i smaż 5 min, aż cebula się zeszkli.
Dodaj mięso, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Rozbij mięso, całość zamieszaj i smaż 7 min.
Do mięsa dodaj pomidory, seler, marchew, ocet balsamiczny, słodką wędzoną paprykę, cynamon i chili. Zamieszaj, zmniejsz ogień (25%) i pod przykryciem gotuj przez następne 40 min od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy warzywa już zmiękły.
Wstaw wodę na ryż z ½ łyżeczki soli. Wstaw ryż, a do garnka dodaj fasolę. Wymieszaj i gotuj sos pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Nałóż ryż na talerz i polej sosem. Udekoruj łyżeczką śmietany i świeżą kolendrą.
Życzymy smacznego! :)