Co to jest mięso ekologiczne?
Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o naturalną, zdrową żywność. Produkty spożywcze, chociaż dostępne w sklepach od ręki, są wysoko przetworzone. Coraz więcej z nas, w trosce o zdrowie, chce prawdziwej jakości. Dlatego jako świadomi konsumenci zaczynamy szukać informacji, czytać etykiety, zastanawiać się nad tym, co jemy. Coraz częściej poszukujemy żywności ekologicznej, w tym także ekologicznego mięsa.
Czym tak naprawdę jest mięso ekologiczne, dlaczego warto je wybierać i w jaki sposób powstaje taka żywność ekologiczna? Poniżej znajdziecie odpowiedzi na te kluczowe pytania dotyczące jedzenia ekologicznego.
Odpowiednie warunki dla zwierząt
Prawdziwe gospodarstwa ekologiczne mają bardzo wysokie standardy hodowli zwierząt, które:
- mają zapewnione godne warunki, odpowiednią przestrzeń i opiekę
- rosną w swoim naturalnym tempie, bez hormonów wzrostu
- nie są poddawane antybiotykoterapii.
Jakie certyfikaty powinna posiadać żywność ekologiczna i czy mięso ekologiczne rządzi się tymi samymi prawami?
Gospodarstwo aby nazywać się ekologicznym musi spełniać najwyższe normy ustanowione przez Unię Europejską, co jest regularnie kontrolowane przez odpowiednie organy państwowe. Dopiero po spełnieniu przez hodowcę wszystkich wymogów, może otrzymać unijny certyfikat ekologiczny, a żywność może zostać nazwana żywnością ekologiczną. Takie same zasady dotyczą mięsa ekologicznego.
Czym charakteryzuje się mięso ekologiczne?
Zupełnie szczerze, żywność ekologiczną, w tym ekologiczne mięso najłatwiej rozpoznasz niestety po… cenie. Ekologiczne gospodarstwa to przedsięwzięcia, które po prostu kosztują. Tylko żywność produkowana przemysłowo, na skalę masową może być tania.
Kiedy uzmysłowisz sobie warunki chowu przemysłowego, bardzo niską jakość paszy, którą karmione są zwierzęta, a także to, ile dodatków, chemii, hormonów się w nie wstrzykuje, aby nienaturalnie szybko i tanio urosły... wtedy uświadomisz sobie, że eko mięso i ogólnie żywność ekologiczna to nie kaprys, tylko jedyny zdroworozsądkowy wybór.
Mięso ekologiczne, czyli inaczej mięso bio różni się od „taniego mięsa masowego” nie tylko wyglądem i ceną, ale też wartościami odżywczymi. Jest:
- „czyste” - pozbawione niepotrzebnych dodatków
- pełne niezbędnych, zdrowych kwasów omega 3
- jest doskonałym źródłem białka w zrównoważonej diecie zarówno u dorosłych jak i dzieci.
Każda żywność ekologiczna, spełniająca normy UE oznaczana jest wyjątkowym znakiem – eko listkiem, unijnym logo produktów ekologicznych. Prawdziwe mięso ekologiczne oznaczone jest takim zielonym listkiem z kodem PL-EKO-09.
Co ciekawe, smak mięsa bio jest również dużo bardziej wyraźny i przyjazny. Wystarczy, że raz spróbujesz takiego mięsa ekologicznego i od razu poznasz różnicę w smaku, zapachu, strukturze, żeby zrozumieć, że to prawdziwa różnica żywności ekologicznej.
Gdzie kupić mięso ekologiczne?
Na szczęście zdobycie żywności ekologicznej, w tym eko mięsa jest naprawdę łatwe! Odpowiednio oznakowaną żywność ekologiczną znajdziesz w sklepach z ekologicznym jedzeniem - również w sklepach on-line. Coraz częściej mięso bio możesz znaleźć w marketach - pamiętaj jednak, że prawdziwie ekologiczne mięso i całą żywność ekologiczną zawsze rozpoznasz po specjalnym znaku - unijnym ekoliściu.
Ekologiczne mięso możesz kupić także bezpiecznie bez wychodzenia z domu przez Internet. W Mięsnej Paczce wybierasz preferowane rodzaje mięsa, a my dostarczamy Ci eko mięso prosto pod Twoje drzwi. Nasze mięso ekologiczne pochodzi wyłącznie z certyfikowanych polskich gospodarstw, a celem zachowania najwyższej jakości mrozimy mięso w szczycie świeżości. Mrożenie mięsa ekologicznego to najlepszy sposób na zachowanie jego walorów odżywczych na dłużej.
Jak mantrę powtarzamy – lepiej rzadziej jeść mięso, ale mięso ekologiczne, niż częściej, ale mięso niskiej jakości. Tym samym nie tylko podejmiesz dobry wybór dla siebie i najbliższych, ale też wesprzesz polskie eko gospodarstwa, które hodują z pasją, sercem i szacunkiem, stawiając nasze zdrowie na pierwszym miejscu.