Dlaczego Łosoś Atlantycki z hodowli ekologicznej a nie dziki?
Łosoś Atlantycki z ekologicznych hodowli jest uznawany za zdrowszego od łososia dzikożyjącego z kilku powodów:
- Wielokrotnie mniejsze zanieczyszczenie toksynami (dioksynami oraz PCB - polichlorowanymi bifenylami). Dioksyny są czynnikami toksycznymi o udokumentowanej kancerogenności.
- Wielokrotnie mniejsze zanieczyszczenie rtęcią. Hodowle ekologiczne przestrzegają surowych regulacji dotyczących środowiska i diety, co pomaga w minimalizowaniu obecności tych toksyn.
Co więcej, mięso ekologicznego łososia hodowlanego jest wolne od antybiotyków i pestycydów:
- Ekologiczne hodowle łososi muszą przestrzegać rygorystycznych przepisów. Stosowanie antybiotyków i pestycydów jest minimalizowane lub całkowicie wyeliminowane, co zmniejsza ryzyko ich obecności w mięsie.
- Pasze są wolne od stymulatorów wzrostu i syntetycznych aminokwasów.
Wg publikacji w Aquaculture Research "Food safety and quality control in aquaculture" (2018), regularne testy i rygorystyczne kontrole jakości w hodowlach łososi ekologicznych pomagają zapewnić bezpieczeństwo i wysoką jakość mięsa.
OPINIA EKSPERTA
Emilia Cesarek-Ejzemberg
mgr dietetyk kliniczny, dietoterapeuta
Jak łosoś ekologiczny wpływa na zdrowie?
Włączanie łososia z hodowli ekologicznej do diety może wspierać zdrowie serca, układu nerwowego i odpornościowego, a także przyczyniać się do ogólnego dobrego samopoczucia.
Wsparcie serca i układu nerwowego
- Kwasy Omega-3 są niezbędne dla zdrowia naszego serca i pomagają obniżyć poziom cholesterolu, regulować ciśnienie krwi i mogą przyczynić się do redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
- Witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, są kluczowe dla zdrowia układu nerwowego i mogą pomagać w zapobieganiu zaburzeniom neurologicznym.
- Selen, witamina D, A, E wpływają pozytywnie na prawidłową pracę całego organizmu.