Pulpety z makaronem w kremowym sosie z soczewicy - przepis

🍽️ przepis autorstwa @male.nawyki

Potrzebne składniki: 

SOS:

  • 100g soczewicy suchej
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 500ml wody
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • natka pietruszki do podania

PULPETY:

  • 350g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: pieprz, papryka, natka pietruszki, kolendra w liściach, czosnek suszony

Przygotowanie: 

SOS:

Soczewicę opłucz dokładnie na sitku. Na oleju podsmaż krótko pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę, marchew startą na tarce o dużych oczkach i dolej wodę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj masło orzechowe i zblenduj na gładko. Dodaj mascarpone, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj płatki drożdżowe.

PULPETY:

Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Uformuj pulpety i włóż je do garnka z sosem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

Makaron ugotuj i polej sosem wraz z pulpetami. Na wierzchu posyp natką pietruszki.

Rady @male.nawyki:

  • Jajko można zastąpić kisielem z siemienia lnianego.
  • Zamiast bułki tartej można dodać mąkę z ciecierzycy, kaszkę lub nawet mąkę migdałową.

Życzymy smacznego! 😋 

Przeczytaj także