Pulpety z makaronem w kremowym sosie z soczewicy - przepis
🍽️ przepis autorstwa @male.nawyki
Potrzebne składniki:
SOS:
- 100g soczewicy suchej
- 1 duża marchew
- 1 łyżeczka mascarpone
- 1 łyżka masła orzechowego
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 500ml wody
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- natka pietruszki do podania
PULPETY:
- 350g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: pieprz, papryka, natka pietruszki, kolendra w liściach, czosnek suszony
Przygotowanie:
SOS:
Soczewicę opłucz dokładnie na sitku. Na oleju podsmaż krótko pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę, marchew startą na tarce o dużych oczkach i dolej wodę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj masło orzechowe i zblenduj na gładko. Dodaj mascarpone, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj płatki drożdżowe.
PULPETY:
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Uformuj pulpety i włóż je do garnka z sosem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Makaron ugotuj i polej sosem wraz z pulpetami. Na wierzchu posyp natką pietruszki.
Rady @male.nawyki:
- Jajko można zastąpić kisielem z siemienia lnianego.
- Zamiast bułki tartej można dodać mąkę z ciecierzycy, kaszkę lub nawet mąkę migdałową.
Życzymy smacznego! 😋