Podudzia z kurczaka piri piri z frytkami z batatów - przepis

🕛 45 min. 🍽️ 6 porcji

Potrzebne składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 kolby kukurydzy
  • 2 bataty
  • 2 limonki
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka prażonej cebuli
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Gotuj kukurydzę w wodzie z solą przez 12 minut. Odłóż na bok ząbek czosnku i ⅓ soli, pieprzu i słodkiej papryki. Do miski wlej 2 łyżki oliwy i dodaj rozgnieciony wyciskaczem czosnek, prażoną cebulę, pozostałe przyprawy, startą skórkę z jednej limonki i wyciśnięty sok z 1 i ⅓ limonki. Wymieszaj całość. Wsadź do miski podudzia, obtocz każde marynatą i odłóż całość na bok.

Kolby kukurydzy przedziel w poprzek na dwie mniejsze. Masło włóż do miseczki, wyciśnij do niego ząbek czosnku, przypraw szczyptą soli i papryki. Całość wymieszaj, a następnie nałóż na kukurydzę. Rozłóż kurczaka na folii, polej marynatą, obok połóż kolby kukurydzy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Pokrój bataty na długie frytki. Rozłóż na folii aluminiowej na blasze, skrop resztą oliwy i przypraw solą i pieprzem. Po 15 minutach pieczenia obróć podudzia i kukurydzę i wstaw blachę z frytkami do piekarnika pod blachą z kurczakiem.

Po 10 minutach pieczenia obróć ponownie kurczaka i kukurydzę i przewróć frytki na drugą stronę. Zmień piekarnik na funkcję grilla i podnieś temperaturę do 250°C. Grilluj przez 6 minut, następnie obróć podudzia i kukurydzę i wstaw na kolejne 6 minut. Nałóż porcje na talerz dekorując poszatkowaną świeżą pietruszką.

Życzymy smacznego!😋  

Przeczytaj także