Mięsna Paczka wspiera Szlachetną Paczkę dowiedz się więcej

Smażony stek z rostbefu z czosnkiem i rozmarynem - przepis

🕛 15 min. 🍽️ 2 porcje

Potrzebne składniki:

  • 2 steki z rostbefu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wyjmij steka z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem - mięso powinno mieć temp. pokojową, w przeciwnym razie może przypalić się z wierzchu, a w środku pozostać surowe.

Wytrzyj steka do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym.

Przypraw go solą i pieprzem z obydwu stron.

Na patelnię wlej łyżkę oleju i rozgrzej ją porządnie (80-100%).

Smaż steka 2 minuty z każdej strony bez dotykania go, aby był medium rare (średnio krwisty).

Na koniec zmniejsz ogień/moc pod patelnią na 50%, dodaj łyżkę masła, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Smaż przez 1 minutę polewając steka aromatycznym masłem.

Zdejmij stek z patelni i pozwól mu odpocząć na talerzu przez ok. 5 minut. 

Życzymy smacznego!😋  

Przeczytaj także