Smażony stek z rostbefu z czosnkiem i rozmarynem - przepis
🕛 15 min. 🍽️ 2 porcje
Potrzebne składniki:
- 2 steki z rostbefu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wyjmij steka z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem - mięso powinno mieć temp. pokojową, w przeciwnym razie może przypalić się z wierzchu, a w środku pozostać surowe.
Wytrzyj steka do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym.
Przypraw go solą i pieprzem z obydwu stron.
Na patelnię wlej łyżkę oleju i rozgrzej ją porządnie (80-100%).
Smaż steka 2 minuty z każdej strony bez dotykania go, aby był medium rare (średnio krwisty).
Na koniec zmniejsz ogień/moc pod patelnią na 50%, dodaj łyżkę masła, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Smaż przez 1 minutę polewając steka aromatycznym masłem.
Zdejmij stek z patelni i pozwól mu odpocząć na talerzu przez ok. 5 minut.
Życzymy smacznego!😋