Antrykot wołowy z kurkami i porem - przepis

🕛 90 min. 🍽️ 2 porcje

Potrzebne składniki:

  • 2 steki z antrykotu wołowego
  • 100 g kurek 
  • 2 małe pory (lub 1 duży)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • 100 g mieszanki sałat
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • 60 g masła
  • 120 ml oliwy
  • 90 ml sosu sojowego
  • 90 ml miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)

Przygotowanie:

Do miski lub plastikowej torebki z zamknięciem wlej 90 ml oliwy i sosu sojowego, dodaj miód, musztardę i ½ łyżeczki pieprzu. Składniki wymieszaj i włóż do nich steki – muszą być całkowicie zanurzone. Pozostaw na godzinę lub dłużej.

Nastaw piekarnik na 180°C bez wentylatora. Pora pokrój w 0,5 cm plastry, czosnek w cienkie plasterki, pomidorki na połówki. Wyciśnij sok z połówki cytryny. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Rozgrzej patelnię na pełnym ogniu. Gdy patelnia zacznie dymić, wyjmij steki z marynaty i smaż z każdej ze stron po 30 sek. Mięso połóż na blachę i polej 5 łyżkami marynaty. Na steki połóż plastry masła i gałązki rozmarynu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Resztkę marynaty wlej na patelnię po stekach.

Do miski włóż mieszankę sałat i pomidorki. Zalej 1 łyżką oliwy i łyżką soku z cytryny i dopraw ½ łyżeczki soli. Wymieszaj. Rozgrzej drugą patelnię z 1 łyżką oliwy. Dodaj czosnek, a gdy się zarumieni dodaj pora i kurki (całe). Dopraw ½ łyżeczki soli, czarnego pieprzu, tymianku i chilli. Smaż na średnim ogniu przez 5 min. Podgrzej marynatę na małym ogniu (25%).

Wyjmij steki z piekarnika, soki zlej do patelni z marynatą, steki pokrój na 1 cm plastry. Nałóż na talerz kurki z porem, a następnie połóż na nich stek. Obok nałóż sałatkę. Serwuj z podgrzanym sosem z marynaty podanym w osobnej miseczce.

Życzymy smacznego!😋

Przeczytaj także