Chicken nuggets - przepis
🕛 30 min. 🍽️ 3 porcje
Potrzebne składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 120 g mąki
- 120 g bułki tartej
- 2 jajka
- 30 g startego parmezanu
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku
Przygotowanie:
Mąkę, jajka i bułkę tartą włóż do trzech osobnych miseczek. Jajka zmieszaj. Każdą z miseczek przypraw po równo solą i pieprzem. Do bułki tartej dosyp czosnek i parmezan i wymieszaj.
Pierś pokrój na kostki. Obtocz każdą w mące i odłóż na talerz. Następnie każdą kostkę zanurz dokładnie w jajku, obtocz w pełni panierką i odłóż na osobny talerz.
Rozgrzej olej na patelni na pełnym ogniu (100%) a na wolnym talerzu przygotuj sitko. Następnie zmniejsz ogień na średni (60%) i włóż porcję kostek, tak aby nie zapełnić całej patelni. Smaż 2 minuty i obróć na drugą stronę. Zarumienione kostki przełóż do sitka, aby odsączyć tłuszcz. Analogicznie usmaż resztę.
Gotowe kostki ułóż na talerzu i udekoruj majonezem.
Życzymy smacznego!😋