Domowa wędlina z polędwicy wieprzowej - przepis

🍽️ przepis autorstwa https://www.instagram.com/gotujaca.mama/ 

🕛 60min.

Potrzebne składniki:

  • 350 g polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2/3 łyżeczki zataru (w wersji łagodnej można zamienić na paprykę słodką i wędzoną)

Przygotowanie:

W miseczce mieszam olej z przyprawami. Przygotowaną marynatą nacieram mięso. Polędwiczkę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zawijam szczelnie mięso i odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej marynować mięso dzień wcześniej).

Przekładam formę z mięsem do zimnego piekarnika. Ustawiam temperaturę na 170 stopni, a timer na 45 minut. Mięso zaczyna piec się już w momencie nagrzewania piekarnika. Po upływie ustalonego czasu wyciągam polędwiczkę z piekarnika i sprawdzam czy jest upieczona w środku. Jeśli tak to ponownie zawijam w papier (staram się nie rozlać zebranych soków) i pozostawiam do ostygnięcia – dzięki temu pozostanie wilgotna.

Pieczone polędwiczki można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzymy smacznego!😋

Przeczytaj także