Gulasz wołowy z marchewką i groszkiem - przepis
🕛 120 min. 🍽️ 2 porcje
Potrzebne składniki:
- 300 g wołowiny gulaszowej
- 3 mniejsze marchewki
- 60 g zielonego groszku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki
- 2 bułki
- 150 ml czerwonego wina
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180°C bez termoobiegu.
Kostki wołowiny obtocz w mące, przypraw solą i pieprzem. Czosnek obierz i zgnieć nożem. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę na 1 cm plastry, a rozmaryn na drobne kawałki.
Na patelni podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek, cebulę, rozmaryn i smaż, aż cebula się zarumieni. Dodaj mięso i podsmaż je przez 3-4 minuty obracając kostki tak, aby je ‘zamknąć’ z każdej ze stron.
Przelej całość do naczynia żaroodpornego. Dodaj marchewkę, groszek, wodę, wino, passatę, liście laurowe, resztę mąki, soli, pieprzu i mieszaj całość przez 2 minuty. Przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Nałóż porcję do miski i podaj z posmarowanym masłem pieczywem.
Życzymy smacznego!😋