Gulasz wołowy z marchewką i groszkiem - przepis

🕛 120 min. 🍽️ 2 porcje

Potrzebne składniki:

  • 300 g wołowiny gulaszowej
  • 3 mniejsze marchewki
  • 60 g zielonego groszku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki
  • 2 bułki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe 

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180°C bez termoobiegu.

Kostki wołowiny obtocz w mące, przypraw solą i pieprzem. Czosnek obierz i zgnieć nożem. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę na 1 cm plastry, a rozmaryn na drobne kawałki.

Na patelni podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek, cebulę, rozmaryn i smaż, aż cebula się zarumieni. Dodaj mięso i podsmaż je przez 3-4 minuty obracając kostki tak, aby je ‘zamknąć’ z każdej ze stron.

Przelej całość do naczynia żaroodpornego. Dodaj marchewkę, groszek, wodę, wino, passatę, liście laurowe, resztę mąki, soli, pieprzu i mieszaj całość przez 2 minuty. Przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Nałóż porcję do miski i podaj z posmarowanym masłem pieczywem.
 

Życzymy smacznego!😋

Przeczytaj także