Indyk w sosie chrzanowym z czarnym ryżem - przepis

🍽️ przepis autorstwa @zdrowy_sukces 

Potrzebne składniki: 

  • 200 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 150 g śmietany 12%
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz, sól
  • zioła toskańskie (przyprawa)
  • 30 g ryżu czarnego
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • pietruszka, czarnuszka

Przygotowanie: 

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Fasolkę ugotuj w wodzie.

Mięso pokrój w średniej wielkości kawałki. Przełóż na patelnię, dodaj odrobinę wody i duś przez 10 minut.

Odlej wodę, dodaj oliwę, kawałki marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę i suszone pomidory, smaż. Kolejno dodaj śmietanę, musztardę, chrzan i przyprawy. Duś jeszcze 5 minut.

Indyka podawaj w sosie z ryżem i fasolką. Danie posyp pietruszką i czarnuszką.

Życzymy smacznego!😋 

Przeczytaj także