Indyk w sosie chrzanowym z czarnym ryżem - przepis
🍽️ przepis autorstwa @zdrowy_sukces
Potrzebne składniki:
- 200 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1/2 małej cebuli
- 3 suszone pomidory w oleju
- 150 g śmietany 12%
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz, sól
- zioła toskańskie (przyprawa)
- 30 g ryżu czarnego
- 1 garść fasolki szparagowej
- pietruszka, czarnuszka
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Fasolkę ugotuj w wodzie.
Mięso pokrój w średniej wielkości kawałki. Przełóż na patelnię, dodaj odrobinę wody i duś przez 10 minut.
Odlej wodę, dodaj oliwę, kawałki marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę i suszone pomidory, smaż. Kolejno dodaj śmietanę, musztardę, chrzan i przyprawy. Duś jeszcze 5 minut.
Indyka podawaj w sosie z ryżem i fasolką. Danie posyp pietruszką i czarnuszką.
Życzymy smacznego!😋