Kofta wołowa - przepis

🍽️ przepis autorstwa https://www.instagram.com/male.nawyki/ 

🕛 60min.

Potrzebne składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • garść kolendry
  • garść świeżej mięty
  • szczypta cynamonu
  • płaska łyżeczka papryki mielonej
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Sos:

  • 200 g skyru naturalnego
  • kilka listków mięty
  • garść szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta czosnku suszonego
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Kroimy czosnek i cebulę w drobną kosteczkę. Ścieramy imbir na tarce. Szatkujemy drobno kolendrę i miętę. Dodajemy składniki do mięsa wołowego wraz z przyprawami.

Formujemy z masy kulki (1 kulka powinna mieścić się w garści), następnie nabijamy je na patyczek do szaszłyków. Umieszczamy kulkę mniej więcej na środku patyka i ugniatamy masę, aby miała podłużny kształt i dobrze oblepiała patyk.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu, przez ok. 15 minut.

W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę.

Życzymy smacznego!😋 

Przeczytaj także