Kofta wołowa - przepis
🍽️ przepis autorstwa https://www.instagram.com/male.nawyki/
🕛 60min.
Potrzebne składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- garść kolendry
- garść świeżej mięty
- szczypta cynamonu
- płaska łyżeczka papryki mielonej
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
Sos:
- 200 g skyru naturalnego
- kilka listków mięty
- garść szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta czosnku suszonego
- sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Kroimy czosnek i cebulę w drobną kosteczkę. Ścieramy imbir na tarce. Szatkujemy drobno kolendrę i miętę. Dodajemy składniki do mięsa wołowego wraz z przyprawami.
Formujemy z masy kulki (1 kulka powinna mieścić się w garści), następnie nabijamy je na patyczek do szaszłyków. Umieszczamy kulkę mniej więcej na środku patyka i ugniatamy masę, aby miała podłużny kształt i dobrze oblepiała patyk.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu, przez ok. 15 minut.
W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę.
Życzymy smacznego!😋