Mięso ze wsi czyli lokalne smaki

Swojskie mięso

Swojskie to znaczy dobre, bliskie, znane. W odniesieniu do jedzenia swojskie to te z lokalnych gospodarstw, gdzie nacisk kładzie się na jakość i tradycję. Na samą myśl o swojskiej wędlinie, serze czy nalewce cieknie nam ślinka. Swojskie, naturalne to też lepsze zarówno dla nas – smakowo i zdrowotnie, jak dla środowiska.

Zapraszamy do lektury tego krótkiego przewodnika o swojskim mięsie, bo to na nim znamy się najlepiej.

Swojskie, czyli jakie?

Definicja produktów lokalnych, czyli właśnie swojskich odnosi się oczywiście do ich pochodzenia. Produkty lokalne wytwarzane są w konkretnych regionach i są dla nich charakterystyczne, a także nie są sprzedawane na światową, masową skalę, tylko właśnie lokalnie.

Takie produkty mogą kojarzyć się z całym krajem, albo z konkretnym regionem i wszyscy wiedzą, że najlepiej kupić je właśnie w miejscu ich pochodzenia. Bo są tradycyjnie przyrządzone, świeże, takie prawdziwie swojskie, produkty lokalne. Oscypki to chyba najprostszy przykład - przecież żaden nie smakuje tak jak ten kupiony od górala, zrobiony z mleka z jego własnej owcy.

Produkty lokalne bezpośrednio od rolnika

Dobrze znać źródło tego, co jemy. W dzisiejszych czasach, żywności masowej, niestety nie jest to normą, ale z pewnością można podjąć indywidualne działania, aby zmianę odczuć na własnym talerzu. Odpowiedź jest prosta - produkty lokalne. Kupując od lokalnych rolników, zamawiając produkty z polskich gospodarstw wiecie, co trafia do Was na talerze. Ci co mają czas, mogą pojechać, zobaczyć i porozmawiać. Kupić miód od regionalnego pszczelarza, swojskie sery, mleko i jajka z lokalnego gospodarstwa, swojskie wędliny i mięso ze wsi - z polskich, ekologicznych gospodarstw.

Produkty lokalne są świeże – bo nie wymagają dalekiego transportu.

Są ekologiczne, bez chemii, bez antybiotyków.
Są naprawdę smaczne, aromatyczne, wyjątkowo dobre.
Są po prostu swojskie. Produkty lokalne prosto z polskiej wsi.

W tych zabieganych czasach, ciężko jednak znaleźć miejsce w kalendarzu na cotygodniową wycieczkę po lokalnych wsiach czy eko bazarkach. Dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest zakupienie swojskich wyrobów i produktów lokalnych przez Internet! I chociaż dzisiaj zakupy w sieci to już norma, to zakup swojskiego mięsa tym kanałem, to dla wielu nowość. Wysokiej jakości, prawdziwe, świeże wiejskie mięso od polskiego rolnika możesz kupić w Mięsnej Paczce za pomocą paru kliknięć. Swojskie mięso dostarczone zostanie do Twojego domu przez kuriera. Nie musisz już szukać mięsa na ryneczkach, gdzie też z kolei ciężko o certyfikaty ekologicznego pochodzenia i pewność świeżości wyrobów.

Dlaczego warto kupować mięso ze wsi?

Mięso ze wsi ma szereg zalet w porównaniu do tego produkowanego masowo tak, jak wszystkie inne lokalne produkty. Swojskie produkty, w tym mięso ze wsi:

  • wspierają rozwój lokalnych społeczności i polskiej wsi (hołdując ekologicznym gospodarstwom sprawiamy, że powstaje ich więcej, a to oznacza bezpośrednią pomoc rolnikom w utrzymaniu naturalnych metod chowu i samozatrudnienia)
  • szanują nasze zdrowie (mięso ze wsi i inne produkty lokalne są wolne od hormonów, antybiotyków i chemii, a dla Ciebie sama świadomość kupowania i jedzenia swojskich produktów działa motywująco w kontekście całego dbania o zdrowie)
  • są przyjazne środowisku, bo transport jest ograniczony do minimum (tacy rolnicy również karmią swoje zwierzęta ekologicznymi paszami, czyli cały łańcuch jest eko)
  • to dbałość o dobrostan zwierząt (mięso ze wsi pochodzi od zwierząt, które żyją w ekologicznych certyfikowanych gospodarstwach, mając dostęp do pastwisk, naturalnego ruchu, są żywione ekologiczną naturalną paszą)
  • wiejskie specjały to też niepodrabialny, doskonały smak (wynika to ze stosowania tradycyjnych metod, z tego, jak żywione są zwierzęta i z warunków w jakich żyją).

Zrównoważone ekologiczne gospodarstwa stawiają na naturalność i najwyższą jakość. To nie są anonimowi producenci na masowym rynku. To są rolnicy, którzy każdym swoim wyrobem dbają o swoje dobre imię, a także o szacunek do zwierząt, planety i naszego zdrowia. Dlatego jajka, mleko czy mięso ze wsi są pełne smaku, wartości odżywczych i aromatu, którego nie znajdziesz na sklepowych półkach supermarkecie. I dlatego coraz więcej osób szuka wiejskich specjałów. Bo jak raz spróbujesz swojskiego mięsa, to ciężko wyobrazić sobie chęć powrotu do mięsa z produkcji masowej.
 

Przeczytaj także