Pierś z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowo-musztardowym

🕛 30 min. 🍽️ 4 porcje

Potrzebne składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szczypiorek (opcjonalnie)
  • 300 g grzybów
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 60 ml śmietany
  • 200g prażonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
     

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połam grzyby na mniejsze kawałki i wrzuć na suchą patelnię. Przypiecz grzyby odrobinę raz na jakiś czas je mieszając.

W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w półokręgi. Pokrój filety z piersi kurczaka w 1 cm paski. Nastaw garnek z wodą i szczyptą soli na kaszę gryczaną.

Gdy grzyby złapią ciemnozłoty kolor, wrzuć kaszę gryczaną do garnka z gotującą się wodą. Do patelni z grzybami dodaj cebulę, kurczaka i łyżkę oliwy. Smaż przez 5 min. często mieszając, następnie dodaj musztardę, śmietanę i 150 ml wody. Podkręć ogień i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień (40%), przypraw solą i pieprzem i gotuj 5-10 minut aż sos zgęstnieje.

Nałóż porcję kaszy gryczanej na talerz i pokryj kurczakiem z sosem. Opcjonalnie udekoruj szczypiorkiem.
 

Życzymy smacznego!😋 

Przeczytaj także