Pierś z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowo-musztardowym - przepis
🕛 30 min. 🍽️ 4 porcje
Potrzebne składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 szczypiorek (opcjonalnie)
- 300 g grzybów
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 60 ml śmietany
- 200g prażonej kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połam grzyby na mniejsze kawałki i wrzuć na suchą patelnię. Przypiecz grzyby odrobinę raz na jakiś czas je mieszając.
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w półokręgi. Pokrój filety z piersi kurczaka w 1 cm paski. Nastaw garnek z wodą i szczyptą soli na kaszę gryczaną.
Gdy grzyby złapią ciemnozłoty kolor, wrzuć kaszę gryczaną do garnka z gotującą się wodą. Do patelni z grzybami dodaj cebulę, kurczaka i łyżkę oliwy. Smaż przez 5 min. często mieszając, następnie dodaj musztardę, śmietanę i 150 ml wody. Podkręć ogień i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień (40%), przypraw solą i pieprzem i gotuj 5-10 minut aż sos zgęstnieje.
Nałóż porcję kaszy gryczanej na talerz i pokryj kurczakiem z sosem. Opcjonalnie udekoruj szczypiorkiem.
Życzymy smacznego!😋