Polędwica wieprzowa po meksykańsku w sosie piwnym - przepis
🕛 60 min. 🍽️ 3 porcje
Potrzebne składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 3 żółte lub czerwone papryki
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 50 g posiekanej rukoli
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml piwa
- 2 łyżeczki cebuli
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego muscovado
Przygotowanie:
Włącz piekarnik z funkcją grilla na 220°C. Obierz papryki i pokrój w paski, wyłóż na blasze pokrytej folią aluminiową i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Wszystkie przyprawy poza cukrem dobrze zmieszaj w misce. Grilluj papryki aż do uzyskania czarnej powłoki i odstaw na bok.
Przekrój polędwicę na pół. Zanurz w roztopionym maśle i obtocz w mieszance przypraw, aż mięso będzie dobrze nimi pokryte.
Podgrzej patelnię i wlej do niej odrobinę roztopionego masła. Smaż mięso przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie lekko przysmażone.
Zdejmij polędwicę, przetrzyj patelnię papierem kuchennym, a następnie połóż na niej ponownie mięso. Skrop odrobinę roztopionym masłem, dodaj papryki, sos pomidorowy i zalej piwem. Duś pod przykryciem na małym ogniu (25%) przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Przy użyciu szczypiec wyjmij polędwice z patelni. Pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Do sosu dodaj cukier trzcinowy i polej po polędwicy. Udekoruj pociętą rukolą.
Życzymy smacznego!😋