Polędwica wieprzowa po meksykańsku w sosie piwnym - przepis

🕛 60 min. 🍽️ 3 porcje

Potrzebne składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa 
  • 3 żółte lub czerwone papryki 
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 50 g posiekanej rukoli
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml piwa
  • 2 łyżeczki cebuli
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego muscovado
     

Przygotowanie:

Włącz piekarnik z funkcją grilla na 220°C. Obierz papryki i pokrój w paski, wyłóż na blasze pokrytej folią aluminiową i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Wszystkie przyprawy poza cukrem dobrze zmieszaj w misce. Grilluj papryki aż do uzyskania czarnej powłoki i odstaw na bok.

Przekrój polędwicę na pół. Zanurz w roztopionym maśle i obtocz w mieszance przypraw, aż mięso będzie dobrze nimi pokryte.

Podgrzej patelnię i wlej do niej odrobinę roztopionego masła. Smaż mięso przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie lekko przysmażone.

Zdejmij polędwicę, przetrzyj patelnię papierem kuchennym, a następnie połóż na niej ponownie mięso. Skrop odrobinę roztopionym masłem, dodaj papryki, sos pomidorowy i zalej piwem. Duś pod przykryciem na małym ogniu (25%) przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Przy użyciu szczypiec wyjmij polędwice z patelni. Pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Do sosu dodaj cukier trzcinowy i polej po polędwicy. Udekoruj pociętą rukolą.

Życzymy smacznego!😋 

Przeczytaj także