Stek z rostbefu z zapiekanym puree i sosem barbecue - przepis

🕛 80 min. 🍽️ 2 porcje 

Potrzebne składniki:

  • 2 steki z rostbefu
  • 6 mniejszych marchewek
  • 8 średnich ziemniaków
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli (pieprzu cayenne)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 190°C z termoobiegiem.

Wstaw wodę na ziemniaki. Wyjmij stek z lodówki i osusz ręcznikiem kuchennym. Przypraw solą i odstaw. Obierz i wstaw ziemniaki. Obierz marchewki i pokrój na podłużne kawałki podobnej wielkości, tymianek drobno posiekaj. Marchewki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp tymiankiem, polej dwoma łyżkami oliwy, przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, aby marchewki były obtoczone i wstaw do piekarnika na 20 min.

Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Zmniejsz ogień na średni (50%) i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy będą zarumienione, dodaj przecier pomidorowy, musztardę, ocet balsamiczny, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, pieprz (1 łyżeczka) i chilli. Zmniejsz ogień na niski (25%) i gotuj 15 min. co kilka chwil mieszając. 

Odcedź ziemniaki. Tłucząc je zmieszaj z łyżką masła, mlekiem i gałką muszkatołową. Puree przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika obok marchewek. Piecz kolejne 10 minut, aż do zarumienienia.

Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oleju rzepakowego. Połóż stek. Nie przesuwaj i nie nakłuwaj steka, obracaj szczypcami. Aby osiągnąć średni poziom wysmażenia, smaż stek trzymając się zasady, że na każdy 1 cm grubości przypada 1 minuta smażenia na stronę. Dodaj gałązki rozmarynu. 

Połóż stek na talerzu, przypraw pieprzem, nakryj łyżeczką masła i usmażoną gałązką rozmarynu. Nałóż marchewki oraz porcję purée. Przed podaniem całość udekoruj sosem.

Życzymy smacznego!😋

Przeczytaj także