Stek z rostbefu z zapiekanym puree i sosem barbecue - przepis
🕛 80 min. 🍽️ 2 porcje
Potrzebne składniki:
- 2 steki z rostbefu
- 6 mniejszych marchewek
- 8 średnich ziemniaków
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 garść świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka chilli (pieprzu cayenne)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 190°C z termoobiegiem.
Wstaw wodę na ziemniaki. Wyjmij stek z lodówki i osusz ręcznikiem kuchennym. Przypraw solą i odstaw. Obierz i wstaw ziemniaki. Obierz marchewki i pokrój na podłużne kawałki podobnej wielkości, tymianek drobno posiekaj. Marchewki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp tymiankiem, polej dwoma łyżkami oliwy, przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj, aby marchewki były obtoczone i wstaw do piekarnika na 20 min.
Cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Zmniejsz ogień na średni (50%) i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy będą zarumienione, dodaj przecier pomidorowy, musztardę, ocet balsamiczny, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, pieprz (1 łyżeczka) i chilli. Zmniejsz ogień na niski (25%) i gotuj 15 min. co kilka chwil mieszając.
Odcedź ziemniaki. Tłucząc je zmieszaj z łyżką masła, mlekiem i gałką muszkatołową. Puree przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika obok marchewek. Piecz kolejne 10 minut, aż do zarumienienia.
Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oleju rzepakowego. Połóż stek. Nie przesuwaj i nie nakłuwaj steka, obracaj szczypcami. Aby osiągnąć średni poziom wysmażenia, smaż stek trzymając się zasady, że na każdy 1 cm grubości przypada 1 minuta smażenia na stronę. Dodaj gałązki rozmarynu.
Połóż stek na talerzu, przypraw pieprzem, nakryj łyżeczką masła i usmażoną gałązką rozmarynu. Nałóż marchewki oraz porcję purée. Przed podaniem całość udekoruj sosem.
Życzymy smacznego!😋