Kurczak z soczewicą i szpinakiem - przepis

🕛 25 min. 🍽️ 4 porcje

Potrzebne składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 250 g szpinaku
  • 400 g soczewicy
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

Pokrój filety na 1 cm kostki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Laskę cynamonu przełam na pół.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu (50%). Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez przez 5 min. Podnieś ogień (75%) i dodaj kurczaka. Smaż przez 3 minuty.

Dodaj skórkę z cytryny, cynamon, sól, kminek i kolendrę. Mieszając smaż przez 1 min. Dodaj soczewicę i przecier pomidorowy, zamieszaj i pod przykryciem gotuj przez 5 min.

Dodaj szpinak i mieszaj przez 2 min, aż lekko zwiędnie. Nałóż danie na talerz i przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Życzymy smacznego!😋 

Przeczytaj także