Kurczak z soczewicą i szpinakiem - przepis
🕛 25 min. 🍽️ 4 porcje
Potrzebne składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 250 g szpinaku
- 400 g soczewicy
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
Pokrój filety na 1 cm kostki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Laskę cynamonu przełam na pół.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu (50%). Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez przez 5 min. Podnieś ogień (75%) i dodaj kurczaka. Smaż przez 3 minuty.
Dodaj skórkę z cytryny, cynamon, sól, kminek i kolendrę. Mieszając smaż przez 1 min. Dodaj soczewicę i przecier pomidorowy, zamieszaj i pod przykryciem gotuj przez 5 min.
Dodaj szpinak i mieszaj przez 2 min, aż lekko zwiędnie. Nałóż danie na talerz i przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Życzymy smacznego!😋