Wołowina teriyaki z brokułami - przepis
🕛 120 min. 🍽️ 2 porcje
Potrzebne składniki:
- 300 g wołowiny gulaszowej z udźca
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 200 ml jasnego sosu sojowego
- 200g brokułów
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 1 pomarańcza
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego muscovado
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C bez wentylatora. Nastaw garnek z wodą i zagotuj ją.
Pokrój szczypior z cebuli w 0,5 cm paski. Czosnek obierz i zgnieć wyciskaczem do miski. Obierz imbir i zetrzyj na tarce z małymi oczkami do tej samej miski. Wyciśnij do niej również sok z pomarańczy, dodaj cukier muscovado, sos sojowy i zmieszaj całość. Włóż kostki wołowiny do tak stworzonej marynaty i wymieszaj.
Do gotującej się wody włóż brokuły i gotuj je przez 3 minuty.
Wyciągnij wołowinę z marynaty, nastaw patelnię na wysokim ogniu (80%) i wlej olej. Poczekaj aż olej zacznie lekko dymić, a następnie dodaj wołowinę. Obsmaż boki kostek wołowiny po kilka sekund na stronę, aby 'zamknąć' surowe mięso w środku.
Po obsmażeniu całej wołowiny, przełóż ją do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą. Wąskie naczynie będzie najlepsze, ponieważ pozwoli zakryć całą wołowinę marynatą. Dodaj masło i wymieszaj całość. Wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.
Wyciągnij naczynie z piekarnika i sprawdź czy wołowina jest na tyle miękka, że kostkę można przedzielić widelcem. Jeżeli nie jest, piecz dalej sprawdzając co 15 minut. Gdy wołowina będzie już wystarczająco miękka, wyciągnij ją z marynaty i przełóż na talerz. Marynatę przelej na patelnię na średnim ogniu (60%) i powoli dodaj mąkę mieszając sos przez około 3 minuty, aż zgęstnieje. Zmniejsz ogień na niski (30%), dodaj wołowinę oraz brokuły i zmieszaj całość.
Nałóż porcje na talerz i udekoruj ziarnami sezamu oraz plasterkami szczypioru z cebuli dymki.
Życzymy smacznego!😋